Page 150 - GREC14N_KGS_02
P. 150
making my walk ever so pleasant. I con- τις παλιές, κλασικές αξίες. Όπως λέει πεντανόστιμων φρούτων, λαχανικών
template this land’s euphoria, diversity και ο ίδιος στην εισαγωγή του βιβλίου και αρωματικών, αλλά και προϊόντων
and singularity!” του «Οι γεύσεις που μεγαλώσαμε»: παγκοσμίως αναγνωρισμένων, όπως
With regards to Greek cuisine and its «Οι αισθήσεις μου κάθε φορά που το εξαιρετικό Μοσχάτο κρασί με το
products, the renowned chef says: περπατάω στο νησί μου είναι σε ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό άρωμά
“Maybe my Samian roots are to blame, υπερδιέγερση. Τα αρώματα από κάθε του. Και ακόμα παρθένο ελαιόλαδο,
or perhaps my ‘yearning’ for authen- λογής βοτάνια με συνεπαίρνουν και κάππαρη, κρίταμο, θρούμπι,
tic pure products, or then again perhaps με ταξιδεύουν πίσω, στα παιδικά μου μπαρμπαρόριζα, θυμαρίσιο μέλι,
the thought that gastronomy can re- χρόνια, στις σκανταλιές μου και στην γλυκόριζα, σαμιώτικη γραβιέρα,
flect and identify with culture. That’s the απλότητα της αγροτικής ζωής. Μιλώ αλλά και ούζο και σούμα, αποτελούν
only way I can explain my great love for για τη λιτότητα και τη μοναδικότητα εξαιρετικά πρωτογενή υλικά στοιχεία
Greek local products, which are always εκείνων που μετέπειτα καθόρισαν την του γαστρονομικού πολιτισμού
part of my diet and hold a worthy share εξέλιξή μου: το άρωμα του μούστου, της Σάμου.
of my recipes. του λιαστού πελτέ, του αέρα κάτω από Ντόπια υλικά, παράδοση και αγάπη
The flavours of Greece boil down to the τα πλατάνια, η μυρωδιά της πρώτης είναι τα μόνα που χρειάζονται για
smell of freshly-cut tomatoes, the first βροχής του Σεπτέμβρη. Οι γεύσεις και να δημιουργήσουν τα μοναδικά
wine of the year to be poured in glasses, οι μυρωδιές με τις οποίες μεγάλωσα! σαμιώτικα πιάτα, όπως η γεμιστή
the aromas of citrus fruit, the sharpness Το θρούμπι, η γαϊδουρορίγανη, η πλάτη από κατσικάκι στο φούρνο,
of fresh cheese, the sweetness of honey αλισφακιά, ο σχίνος, το άρωμα του οι ρεβιθοκεφτέδες με σκόρδο και
on a slice of toasted bread. ξύλου της ελιάς, τα κυπαρισσόμηλα, ντοματοπολτό, τα μπουρέκια κίτρινης
The products of Samos hold a special η λεπτή μυρωδιά των σπάρτων, κολοκύθας, τα γεμιστά κρεμμύδια
place in my heart and my cooking. The οι βατομουριές, η αγριοβρώμη, τα και κολοκυθάκια».
splendid climate helps produce deli- μάραθα, το φλισκούνι, το τσάι του
cious fruits, vegetables and herbs as well Άι-Λια, το χαμομήλι. Μύρια αρώματα
as world-renowned products such as the μαζεμένα σε κάθε σπιθαμή του δρόμου
exceptional Moschato wine with its dis- κάνουν την πορεία μου ευχάριστη.
tinctive aroma. Samos also produces ex- Συλλογίζομαι την ευφορία αυτού
tra virgin olive oil, capers, samphire, sa- του τόπου, την πολυμορφία και τη
vory, apple geranium, thyme honey, μοναδικότητά του!»
liquorice, Samian graviera cheese, as well Μιλώντας για την ελληνική κουζίνα
as ouzo and souma. All of them repre- και τα προϊόντα της, ο γνωστός σεφ
sent top-quality staples of the gastro- λέει: «Ίσως ευθύνεται η σαμιώτικη
nomic culture of Samos. καταγωγή μου, ίσως η “δίψα” μου για
Local ingredients, tradition and love is αυθεντικά αγνά προϊόντα, ίσως πάλι
all it takes to create unique Samian dish- η σκέψη ότι η γαστρονομία μπορεί
es such as the stuffed and roasted goat να απεικονίσει και να ταυτιστεί με Who is who
rib cage, chickpea fritters with garlic and τον πολιτισμό, αλλιώς δεν εξηγείται
tomato paste, pumpkin pies (boureki), η μεγάλη αγάπη μου για τα ελληνικά Andreas Lagos
He has collaborated with the
or stuffed onions and zucchini.” τοπικά προϊόντα, τα οποία δεν λείπουν greatest restaurants in Greece and
«Το φαγητό είναι πηγή ζωής, χαράς, ποτέ από τη διατροφή μου abroad, has released a cookbook
επικοινωνίας. Από την προετοιμασία και καταλαμβάνουν ένα άξιο μερίδιο titled “Α taste of Greece”
του κιόλας μας “χορταίνει” με στιγμές, στις συνταγές μου. (Ellinoekdotiki Publishers), and he
travels around the world
συναισθήματα, αλήθειες, αγάπη». Ο Η Ελλάδα της γεύσης είναι... η spreading his knowledge on
σεφ Ανδρέας Λαγός οφείλει πολλά μυρωδιά της φρεσκοκομμένης Mediterranean cuisine.
στην ιδιαίτερη πατρίδα του και όσα του ντομάτας, το πρώτο κρασί της χρονιάς
έμαθε για την κουζίνα. Μεγαλωμένος που μπαίνει στα ποτήρια, τα αρώματα
στη Σάμο, μέσα στα μποστάνια, των εσπεριδοειδών, η αψάδα του
στα χωράφια και στα περιβόλια, τα φρέσκου τυριού, η γλύκα του μελιού
βιώματα της παιδικής του ηλικίας τον πάνω σε μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί.
έχουν σημαδέψει όσο τίποτε άλλο. Περίοπτη θέση στην καρδιά και την
Απόδειξη, ο τρόπος με τον οποίο κουζίνα μου έχουν τα προϊόντα του
εκτιμά και χρησιμοποιεί τα μοναδικά νησιού μου. Το υπέροχο κλίμα της
ελληνικά προϊόντα, τα αγνά υλικά και Σάμου συντελεί στην παραγωγή
150 GREC14N 2018